
ידועים בציבור לעומת זוגות נשואים
על אף שאין קביעה גורפת הקובעת שמעמדם של בני זוג ידועים בציבור שווה למעמד בני זוג נשואים, סעיפים רבים בחוק משווים את מעמדם של ידועים בציבור למעמד של זוגות נשואים.
כמו כן, נפסק כי ידוע/ה בציבור יכול/ה לתבוע מזונות מבן הזוג מכוח היחסים החוזיים שביניהם ומכוח עקרון תום הלב.
ניתוק היחסים ופרידה בין בני זוג ידועים בציבור
להבדיל מנישואין, מערכת יחסים של 'ידועים בציבור' (גם אם מדובר בבני זוג החיים יחדיו שנים רבות ואף נולדו להם ילדים משותפים), מתאפיינת, בין היתר, באפשרות המיידית לנתק את הקשר, באופן חד צדדי, ללא כל אקט משפטי.
אני מתמחה בייצוג 'ידועים בציבור' במכלול עניינים ולרבות: תביעות רכושיות; סכסוכי ירושה; עריכת הסכמי הורות משותפת והסכמי ממון וכיוצ"ב.
ידועים בציבור וחד-מיניים
לצד זוגות המחליטים להינשא בנישואין דתיים כדת משה וישראל, קיימת מגמה של מערכות יחסים שאינן ממוסדות בקשר של נישואין, אלא מתאפיינות בחיים משותפים (מסוג של 'ידועים בציבור'). בחירה בדרך חיים זו נובעת משיקולים שונים ולרבות: מניעות להינשא כדת וכדין; אידיאולוגיה; זוגיות בפרק ב' וחוסר רצון למיסוד פורמאלי של הקשר; וכיוצ"ב.
מי כלול בהגדרה של "ידועים בציבור"?
'ידועים בציבור' זהו כינוי כולל לבני זוג המקיימים מסגרת משפחתית אף שאינם נשואים מבחינה משפטית. למרות שברמת העיקרון אין הגדרה ברורה וממצה בחוק ל"ידועים בציבור", נקבעו בפסיקה פרמטרים שונים לקביעת 'ידועים בציבור' כגון: חיי משפחה במשק בית משותף; כוונת שיתוף; מגורים תחת אותה קורת גג (עם זאת, ידועים מקרים בהם הוכרו בני זוג כידועים בציבור, גם כאשר הם לא התגוררו תחת אותה קורת גג); וכיוצ"ב.
כוונת שיתוף
מערכת יחסים מסוג 'ידועים בציבור' עשויה ליצור זכויות רכושיות של בני הזוג, האחד כלפי משנהו, כאשר מוכח שהתקיימה בין הצדדים כוונת שיתוף. לצורך כך, נדרש להוכיח קיומו של אורח חיים תקין ומאמץ משותף, בין היתר לצבירת הזכויות והנכסים, כל אחד מבני הזוג בתחומו.
כוונת מיסוד
הנטל המוטל על בן הזוג הידוע בציבור להוכיח שהיתה כוונה לשיתוף רכושי הינו גבוה יותר בהשוואה לבני זוג נשואים, שכן נדרש להוכיח שעל אף היעדר הנישואין הפורמאליים היתה כוונת מיסוד מלאה בקשר והתנהלות כלכלית כבני זוג נשואים לכל דבר וענין.
כיום, ישנה גם מגמה להרחיב ולהחיל את זכויות הידועים בציבור גם על זוגות בני אותו מין.